Η Λευκωσία είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου και γεωγραφικά βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Αποτελεί μια σύγχρονη και μοντέρνα πόλη και το σημαντικότερο διοικητικό και οικονομικό κέντρο του τόπου.

Το κέντρο της πόλης με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, τα πετρόκτιστα σπίτια με τα περίτεχνα μπαλκόνια και τις εσωτερικές αυλές μαγεύουν τον επισκέπτη. Τα μουσουλμανικά τεμένη και οι πυκνόφυλλοι φοίνικες προσδίδουν μια ανατολίτικη ατμόσφαιρα στην παλιά πόλη, ενώ η όμορφα διατηρημένη και πεζοδρομημένη Λαϊκή Γειτονιά προσφέρεται για βόλτα στα γραφικά καταστήματα αναμνηστικών ειδών και χειροτεχνίας καθώς και για φαγητό ή καφέ σε ένα από τα παραδοσιακά μαγαζιά της περιοχής.

Η παλιά πόλη της Λευκωσίας περιβάλλεται από ένα οχυρωματικό τείχος με τάφρους και καρδιόσχημους προμαχώνες, κτισμένο από τους Βενετούς, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν την πόλη από τις τουρκικές επιθέσεις κατά το 16ο αιώνα. Μια από τις τρείς εισόδους στην παλιά πόλη, η Πύλη της Αμμοχώστου, έχει συντηρηθεί και μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο.

1.jpg Λευκωσία - Παλιά πόλη Το πάρκο της Αθαλάσσας στη Λευκωσία Η τάφρος ντα Βίλα στα ενετικά τείχη της Λευκωσίας

Στο Κυπριακό Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται η σημαντικότερη συλλογή αρχαίων αντικειμένων στο νησί, συμπεριλαμβανομένων του Αγάλματος της Αφροδίτης από τους Σόλους, εξαίρετο δείγμα γλυπτικής του 1ου αιώνα μ.Χ. καθώς και το περίτεχνο ψηφιδωτό της Λήδας και του Κύκνου. Στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, ο επισκέπτης μπορεί να περιδιαβάσει την ιστορία της πόλης από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις μέρες μας.

Το εξαίρετο Βυζαντινό Μουσείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου φυλάσσει τη μεγαλύτερη συλλογή θρησκευτικών εικόνων στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων και των περίφημων ψηφιδωτών του 6ου αιώνα, τα οποία κλάπηκαν από την Εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς στο βόρειο τμήμα του νησιού και είχαν πωληθεί στη μαύρη αγορά της τέχνης. Επαναπατρίστηκαν μετά από ένα έντονο δικαστικό αγώνα στις ΗΠΑ.

 
Copyright © 2012 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ). Πνευματικά Δικαιώματα. | Αποποίηση.
Designed by Byte Digital Agency. Developed by Istognosis.