Ο περί Θρησκευτικών Ομάδων Νόμος ορίζει ότι κάθε θρησκευτική ομάδα εκπροσωπείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων από έναν εκλεγμένο Αντιπρόσωπο. Η συμμετοχή των Αντιπροσώπων, που ο καθένας ενεργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στην αντίστοιχη ομάδα του και στο κράτος, είναι συμβουλευτικής φύσης. Απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια όπως και τα άλλα μέλη του κοινοβουλίου, συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και παρίστανται στις συνεδριάσεις της ολομέλειας της Βουλής. Μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους για θέματα που σχετίζονται με την αντίστοιχη θρησκευτική τους ομάδα, ωστόσο δεν ψηφίζουν. Οι αντιπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων με δικαίωμα ψήφου είναι εκείνοι που εκλέγονται από το σύνολο της ελληνοκυπριακής κοινότητας, στην οποία ανήκουν αυτές οι ομάδες.


Λατίνοι


Η πρώτη λατινική Αρχιεπισκοπή στην Κύπρο ιδρύθηκε στη Λευκωσία το 1196 κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας στο νησί. Ωστόσο, η τωρινή λατινική κοινότητα του νησιού, όσον αφορά τόσο τα μέλη της που ανήκουν στον κλήρο όσο και τους κοσμικούς, προέκυψε κατά τη διάρκεια της πρώιμης οθωμανικής περιόδου και άρχισε να παρουσιάζει αξιοσημείωτη αριθμητική αύξηση κατά την ύστερη Οθωμανική και την πρώιμη Βρετανική περίοδο. Είχε εθνικά ετερογενή σύνθεση, με τα μέλη της να προέρχονται από τη Βενετία, από άλλες περιοχές της Ιταλίας, από τη Μάλτα, από τη Γαλλία, ακόμη κι από τη Δαλματία. Οι περισσότεροι από τους Λατίνους στο νησί που δεν ανήκουν στον κλήρο ασχολούνταν με εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά ωστόσο ανέπτυξαν επίσης και αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες και σε άλλους τομείς όπως η γεωργία και η εκπαίδευση, συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο σημαντικά στη ζωή του νησιού. Ο θρησκευτικός ηγέτης της ομάδας είναι ο Γενικός Βικάριος, που υπάγεται στο Λατίνο Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ και είναι ex officio Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αγίας Έδρας στην Ιερουσαλήμ.
Εσωτερικό της εκκλησίας της θρησκευτικής κοινότητας των ΛατίνωνΕσωτερικό της εκκλησίας της θρησκευτικής κοινότητας των Λατίνων

Οι Λατίνοι της Κύπρου αποτελούν μία συγκροτημένη και σταθερά αυξανόμενη κοινότητα που διαφέρει εμφανώς από τους Αρμένιους και τους Μαρωνίτες δεδομένου ότι δεν είναι εθνικά ομοιογενής. Σήμερα, εκτιμάται ότι οι παραδοσιακοί Λατίνοι αριθμούν περίπου 1.000 άτομα, ενώ τα τελευταία 25-30 χρόνια έχει παρατηρηθεί η άφιξη χιλιάδων Ρωμαιοκαθολικών από χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, της δυτικής Ευρώπης, της νοτιοανατολικής Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.


Αρμένιοι


Η παρουσία Αρμενίων στο νησί χρονολογείται ήδη από τον έκτο αιώνα, ενώ ο αριθμός τους στην Κύπρο αυξήθηκε σημαντικά μετά τους βίαιους μαζικούς εκτοπισμούς από την Οθωμανική Τουρκία και τις σφαγές και τη γενοκτονία που υπέστησαν από τους Οθωμανούς Τούρκους στα τέλη του δέκατου ένατου και στις αρχές του εικοστού αιώνα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα (Άρθρο 2§3), οι Αρμένιοι-Κύπριοι αναγνωρίζονται ως θρησκευτική ομάδα, ενώ η δυτική αρμενική γλώσσα αναγνωρίζεται και προστατεύεται από την κυπριακή κυβέρνηση ως «μειονοτική γλώσσα», σύμφωνα με τις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Χάρτη Περιφερειακών ή Μειονοτικών Γλωσσών. Ο θρησκευτικός ηγέτης της ομάδας, ο Αρχιεπίσκοπος, υπάγεται στον Καθολικό του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας. Τώρα, οι Αρμένιοι Κύπριοι, που αριθμούν περίπου 3.500 άτομα, ζουν κυρίως στις αστικές περιοχές της Λευκωσίας, της Λάρνακας και της Λεμεσού.

Αρμένικο σχολείο «Ναρεκ», ΛευκωσίαΑρμένικο σχολείο «Ναρεκ», Λευκωσία

Μέσω των εκκλησιών τους, των σχολείων τους, των συλλόγων τους, των ραδιοφωνικών τους προγραμμάτων, των μηνιαίων εντύπων τους και των ιστοσελίδων τους προσπαθούν να διατηρήσουν την πολύ πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά, γλώσσα και θρησκεία. Εξαιτίας της τουρκικής εισβολής του 1974, οι Αρμένιοι έχασαν σημαντικές περιουσίες, όπως το αρμενικό μοναστήρι Σουρπ Μακάρ στην περιοχή της Χαλεύκας και το μοναστήρι της Παναγίας του Καντσβώρ στην Αμμόχωστο, ένα δημοτικό σχολείο και εκκλησία στη Λευκωσία, καθώς και πολλούς άλλους ζωτικής σημασίας χώρους και περιουσιακά στοιχεία.

Σήμερα υπάρχουν τρεις αρμενικές εκκλησίες και δημοτικά σχολεία στην Κύπρο, ένα από το καθένα σε κάθε πόλη. Επιπλέον, οι Αρμένιοι έχουν και ένα γυμνάσιο στη Λευκωσία, το παγκοσμίως γνωστό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Μελκονιάν, που ιδρύθηκε το 1926 από τους αδελφούς Μελκονιάν και ήταν το μοναδικό οικοτροφείο που είχε απομείνει και δεχόταν μαθητές της αρμενικής διασποράς από σχεδόν σαράντα χώρες. Προς το παρόν δεν βρίσκεται σε λειτουργία.


Μαρωνίτες


Οι Μαρωνίτες πήραν την ονομασία τους από τον Άγιο Μάρωνα (350-410 μ.Χ.) που έζησε στην περιοχή της Απάμειας στη «Δεύτερη Συρία», διοικητική επαρχία Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η ιστορία των Μαρωνιτών στην Κύπρο ανάγεται πολλούς αιώνες πίσω. Μαρωνίτες ήρθαν στην Κύπρο από τις αρχαίες κτήσεις της Συρίας, των Αγίων Τόπων και του Λιβάνου σε τέσσερα κύρια μεταναστευτικά κύματα μεταξύ του όγδοου και του δέκατου τρίτου αιώνα. Οι Μαρωνίτες που ζουν τώρα στην Κύπρο θεωρούν τους εαυτούς τους λιβανέζικης καταγωγής και είναι Καθολικοί Χριστιανοί. Έχουν Μαρωνίτη Αρχιεπίσκοπο που εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο της Μαρωνιτικής Εκκλησίας στο Λίβανο και λαμβάνει την έγκριση της Αυτού Αγιότητας του Πάπα.

Αν και οι Μαρωνίτες φοιτούν σε ελληνικά σχολεία και μιλούν με ευχέρεια τα ελληνικά, έχουν τη δική τους γλώσσα, ακολουθούν τη λατρεία της δικής τους Καθολικής Μαρωνιτικής θρησκείας, χρησιμοποιούν την αραμαϊκή γλώσσα στη λειτουργία τους και έχουν τη δική τους κουλτούρα και έθιμα. Η κυπριακή μαρωνιτική αραβική γλώσσα αναγνωρίζεται και προστατεύεται από την κυπριακή κυβέρνηση ως «μειονοτική γλώσσα», σύμφωνα με τις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Χάρτη των Περιφερειακών ή Μειονοτικών Γλωσσών. Το 1960, οι Μαρωνίτες που ζούσαν στην Κύπρο υπολογίζονταν σε περίπου 2.750, κι έμεναν κυρίως στα τέσσερα χωριά, τον Κορμακίτη, τον Ασώματο, την Καρπάσια και την Αγία Μαρίνα. Εξαιτίας της τουρκικής εισβολής του 1974, οι περισσότεροι Μαρωνίτες εκτοπίστηκαν και έγιναν πρόσφυγες, ενώ ένας μικρός αριθμός τους παρέμεινε εγκλωβισμένος στα τρία μαρωνιτικά χωριά, τον Κορμακίτη, τον Ασώματο και την Καρπάσια. Σήμερα, υπάρχουν περίπου εκατό εγκλωβισμένοι Μαρωνίτες, ενώ υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός τους σε όλο το νησί είναι περίπου 6.000.
1.jpg
 
Copyright © 2012 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ). Πνευματικά Δικαιώματα. | Αποποίηση.
Designed by Byte Digital Agency. Developed by Istognosis.