Ο καλύτερος ίσως τρόπος για να δείτε μια χώρα είναι με τα πόδια. Αν αγαπάτε την ύπαιθρο ή αν θέλετε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, το περπάτημα είναι ιδανικό. Αφήστε το αυτοκίνητο σας και ζήστε τον πολιτισμό και τη φύση του νησιού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η Κύπρος έχει αμέτρητα σηματοδοτημένα μονοπάτια της φύσης, κάποια πιο απαιτητικά από άλλα, όλα όμως προσφέρουν απόλαυση στις αισθήσεις ειδικά την άνοιξη όπου συνδυάζονται οι εικόνες, οι ήχοι και οι μυρωδιές της φύσης από πρώτο χέρι.

 

Περπάτημα στην Οροσειρά του Τροόδους


Η Οροσειρά του Τροόδους, της οποίας η υψηλότερη κορυφή φτάνει σχεδόν τα 2.000 μέτρα και καλύπτεται από χιόνι το χειμώνα, είναι η δροσερότερη επιλογή για το καλοκαίρι σε σχέση με τη ζέστη στις παραλίες. Εδώ μπορείτε να περπατήσετε μέσα από μονοπάτια που περνάνε από αρωματικά πευκοδάση, από καταρράκτες και να απολαύσετε την πιο μοναδική πανοραμική θέα του νησιού.

Τα βουνά είναι μοναδικά από γεωλογικής άποψης και ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου οι γεωλόγοι μπορούν να μελετήσουν αυτό που κάποτε ήταν ωκεάνιος φλοιός χωρίς να βραχούν. Τη λάβα, αποτέλεσμα των υποθαλάσσιων ηφαιστειακών εκρήξεων πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια που έδωσαν ώθηση στο νησί να βγει από το νερό, μπορείτε να τη δείτε παντού στην άκρη των δρόμων και στις πλαγιές όλων των βουνών του Τροόδους. Είναι μία από τις πέντε πιο πλούσιες σε χαλκό περιοχές του κόσμου και το νησί, του οποίου το όνομα στα Ελληνικά είναι Κύπρος, μπορεί να πήρε το Λατινικό όνομα του από το μέταλλο cuprum.

Τέσσερα κύρια μονοπάτια καλύπτουν την περιοχή: η "Αταλάντη" κάνει το γύρο του Όρους Ολύμπου, η "Περσεφόνη" οδηγεί σε ένα σημείο μοναδικής θέας, τα "Καληδόνια" οδηγούν στους καταρράκτες των Καληδονιών, η "Άρτεμη" πηγαίνει γύρω από την κορυφή της Χιονίστρας. Άλλα μονοπάτια πηγαίνουν παράλληλα με την κορυφογραμμή της Μαδαρής. Πολλά σημαντικά χαρακτηριστικά ή φυτά σηματοδοτούνται με πινακίδες σε όλη τη διαδρομή δείχνοντας σας τα ενδημικά είδη φυτών της περιοχής.

Οι πτηνοπαρατηρητές μπορούν να δουν το σπάνιο και προστατευόμενο αετό, το γρύπα πυρρόχρου, ή το χρωματιστό τσαλαπετεινό και φυσικά το αηδόνι, που δεν άφηνε τον Έλληνα Νομπελίστα ποιητή, Γεώργιο Σεφέρη, να κοιμηθεί στις Πλάτρες. Κάποιες φορές αν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε ένα κυπριακό αγρινό, είδος αγριοκάτσικου χαρακτηριστικό του νησιού, που τρέχει ελεύθερο στα μεγάλα δάση του δυτικού Τροόδους και είναι το σύμβολο του εθνικού αερομεταφορέα του νησιού.

Το Φαράγγι του Άβακα στη χερσόνησο του ΑκάμαΤο Φαράγγι του Άβακα στη χερσόνησο του Ακάμα Το Φαράγγι του Άβακα στη χερσόνησο του Ακάμα Πεζοπόροι σε μονοπάτι της φύσης στο Κάβο Γκρέκο Φυσικό μονοπάτι στο Τρόοδος Βουτιά στα νερά του Κάβο Γκρέκο Δύτες στο Κάβο Γκρέκο Δύτες στο Κάβο Γκρέκο Κατασκηνωτής στο Κάβο Γκρέκο

Κάποια από αυτά τα μονοπάτια οδηγούν σε υπέροχα μοναστήρια ή μικρές Βυζαντινές εκκλησίες με τοιχογραφίες. Δέκα από αυτές τις εκκλησίες μπήκαν στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ για τις χρωματιστές αγιογραφίες τους στους τοίχους και τις αψίδες και τη μοναδική αρχιτεκτονική τους με τις επικλινείς τσίγκινες σκεπές.

 

Περπατώντας στο Ακρωτήρι του Ακάμα


Το Ακρωτήρι του Ακάμα, το νοτιοδυτικότερο άκρο του νησιού, είναι μια περιοχή φυσικού αγριότοπου όπου οι σκεπασμένοι λόφοι με πεύκα φτάνουν μέχρι τη γαλάζια θάλασσα. Με τις δαντελωτές παραλίες του να εναλλάσσονται από βράχους σε ακρωτήρια και σε αμμώδεις κολπίσκους, είναι μια περιοχή με ομορφιά που σου κόβει την ανάσα εκχύνοντας μια αύρα αρχαίας ηρεμίας.

Εδώ ένα δίκτυο μονοπατιών, όπως αυτό της "Αφροδίτης" ή του "Άδωνη", προσφέρει εξαιρετική θέα προς τη Μεσόγειο. Τα μονοπάτια ης Φύσης ξεκινάνε πολύ κοντά στο επίπεδο της θάλασσας και περνώντας μέσα από χαρουπιές, μαστιχιές και ευκαλύπτους ανηφορίζουν προς τα άγρια κυπαρίσσια και τα πεύκα. Κατά μήκος της διαδρομής μπορείτε να δείτε σπάνια ενδημικά φυτά, όπως η κυπριακή ορχιδέα , η τουλίπα και ο κρόκος.

Την άνοιξη και το φθινόπωρο εκατοντάδες αποδημητικά πουλιά περνούν πάνω από το νησί, αφού η Κύπρος βρίσκεται στη διαδρομή των αποδημητικών πουλιών που ενώνει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Ενδιαφέροντες γεωλογικοί σχηματισμοί υπάρχουν κι εδώ, από στενές και βαθιές κοιλάδες, σπηλιές και νησάκια μέχρι φαράγγια, όπως αυτό του Άβακα. Η περιοχή έχει το μεγαλύτερο αριθμό σπάνιων ενδημικών φυτών του νησιού, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής τουλίπας, ενώ οι αμμώδεις παραλίες της δυτικής ακτής του Ακάμα είναι σημαντικά μέρη αναπαραγωγής της πράσινης χελώνας και της χελώνας Καρέτα-Καρέτα.

 

Το Κυπριακό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4


Η Κύπρος είναι το πιο ανατολικό άκρο του ευρωπαϊκού μονοπατιού μεγάλου μήκους Ε4, ένα διεθνές δίκτυο από 11 μεγάλου μήκους περιπατητικές διαδρομές για πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα που ξεκινάει από το Γιβραλτάρ, περνάει από την Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κρήτη και Κύπρο.

Το κυπριακό τμήμα του μονοπατιού πηγαίνει από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το αεροδρόμιο Πάφου. Κατά μήκος της διαδρομής οι περιπατητές περνάνε από το Κάβο Γκρέκο, μέσα από μακρινές αποστάσεις επαρχιακών δρόμων, μέχρι την οροσειρά του Τροόδους και κάτω προς την περιοχή του Ακάμα, περνώντας μέσα από μέρη εξαιρετικής ομορφιάς και μεγάλου οικολογικού, ιστορικού, πολιτιστικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Πολύ μακρινή διαδρομή για να γίνει σε μια μόνο μέρα, σχεδιάστηκε αρχικά σαν διαδρομή ανώμαλου δρόμου, δεν συμπεριλαμβάνει κάποια πολύ όμορφα κομμάτια της φύσης και σημαντικά πολιτιστικά σημεία, δίνει όμως ένα καλό δείγμα του τί έχει να προσφέρει η Κύπρος.

 
Copyright © 2012 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ). Πνευματικά Δικαιώματα. | Αποποίηση.
Designed by Byte Digital Agency. Developed by Istognosis.