Το φαγητό στην Κύπρο αντικατοπτρίζει την πλούσια και πολυτάραχη ιστορία του νησιού και την ανεξίτηλη επιρροή του Ελληνικού πολιτισμού. Θα βρείτε γεύσεις που είναι επηρεασμένες από την Μέση Ανατολή, την Μικρά Ασία και τους Ενετούς, ενώ πάντα χρησιμοποιούνται φρέσκα εγχώρια υλικά, βότανα, μπαχαρικά και ελαιόλαδο. Η Μεσογειακή δίαιτα, πλούσια σε δημητριακά και όσπρια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά ώριμα από τον ήλιο, ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, άπαχο κρέας και πουλερικά σε συνδυασμό με κρασί δεν συνιστά μονάχα υγιεινή επιλογή αλλά είναι και ένας ακαταμάχητος πειρασμός. Είναι σχεδόν σίγουρο πως κάποια στιγμή θα ακούσετε να σας λένε την λέξη «κοπιάστε» στην Κύπρο. Σημαίνει «ελάτε να φάτε μαζί μας» και είναι μια προσφορά που γίνεται με ειλικρίνεια από τους κατοίκους του νησιού.

1.jpg Παραδοσιακά πουρέκια με χαλούμι Παραδοσιακά πουρέκια με αναρή - Traditional Anari cheese turnovers (bourekia me anari) Πιλάφι Παστίτσιο Φακές Φασολάκια γιαχνί Ταβάς

Ένας ωραίος τρόπος για να μπορέσετε να δοκιμάσετε τη μεγάλη ποικιλία των φαγητών που απολαμβάνει ένας Κύπριος, είναι να επισκεφθείτε μια τοπική ταβέρνα και να παραγγείλετε μεζέδες. Εκεί θα μπορείτε να δοκιμάσετε πιάτα με διάφορες γεύσεις, είτε με βάση το κρέας είτε με βάση τα λαχανικά και τα οποία θα σερβίρονται το ένα μετά το άλλο. Όμως, σας προειδοποιούμε - θα πρέπει να είστε φειδωλοί όταν δοκιμάζετε, λόγω του ότι τα πιάτα είναι τόσο εύγεστα που υπάρχει η περίπτωση να χορτάσετε και να μην μπορείτε πλέον να δοκιμάσετε τα υπόλοιπα πιάτα των μεζέδων! Η Κύπρος διαθέτει επίσης πολλές ψαροταβέρνες, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα άλλο είδος γαστρονομικής νοστιμιάς με την συντροφιά των φιλόξενων Κυπρίων.

Το παστίτσιο , δηλ. μακαρόνια με κρέας κιμά με ένα πλούσιο στρώμα απολαυστικής κρέμας και τα αφέλια, δηλ. χοιρινό κρέας σε σάλτσα από κόκκινο κρασί, είναι δύο χαρακτηριστικά πιάτα από την μεγάλη γκάμα των εδεσμάτων που μπορείτε να δοκιμάσετε. Για επιδόρπιο, θα μπορούσατε να ζητήσετε ένα γλυκό του κουταλιού φτιαγμένο από φρούτα ή από ξηρούς καρπούς και να το συνοδεύσετε ένα καφέ Κυπριακό – σκέτο, μέτριο ή γλυκό. Το τυρί χαλλούμι είναι ένα από τα ελάχιστα τυριά που μπορεί κανείς να σερβίρει είτε ψήνοντάς το στη σχάρα, είτε τηγανίζοντας το, είτε σκέτο. Οι επιλογές σε φαγητό είναι τόσες πολλές όσες είναι και οι εναλλαγές στο Κυπριακό τοπίο.

 

Προϊόντα και συνταγές


Γνωρίστε καλά τον Κυπριακό πολιτισμό εξερευνώντας τη νοστιμότατη κουζίνα του νησιού, έναν εξωτικό συνδυασμό Ελληνικών και Μεσανατολικών πιάτων.

Ξεκινήστε την μαγειρική σας περιπέτεια παραγγέλλοντας μεζέδες σε ένα εστιατόριο όπου θα βρεθείτε αντιμέτωποι με την πλουσιοπάροχη πανδαισία όλων των τοπικών νοστιμιών αλλά βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένοι για τα 20 πιάτα που πρόκειται να έρθουν.

Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το ξακουστό Κυπριακό τυρί το «χαλλούμι» φτιαγμένο από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Μπορείτε να το φάτε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους από ψητό μέχρι τηγανιτό ή σκέτο και το καλοκαίρι δοκιμάστε το με καρπούζι, έναν ασυνήθιστο γευστικό συνδυασμό.

Βουτήξτε μια φέτα χωριάτικο ψωμί μέσα στο μπολ με τις πράσινες τσακιστές ελιές και τον κόλιαντρο, όπως κάνουν οι ντόπιοι, και μη σκεφτείτε να πείτε όχι σε ένα τρομερό γλυκό του κουταλιού, συντηρημένα φρούτα συνοδευμένα από ένα ποτήρι παγωμένο νερό

 

Μεζέδες


Για αιώνες, οι Κύπριοι συνόδευαν το ποτό τους με μεζέδες- μια μεγάλη ποικιλία από λιχουδιές που αποτελείται από πολλά πιάτα με μικρές μερίδες νόστιμου φαγητού. Οι μεζέδες είναι χαρακτηριστικό των θρησκευτικών γιορτών, των γενεθλίων, γάμων και ονομαστικών εορτών. Οι εορτασμοί συνήθως σημαίνουν ατελείωτο φαγητό, τραγούδι και αστεία συνοδευόμενα από κρασί και ζιβανία, ένα δυνατό οινοπνευματώδες ποτό που μοιάζει με τη βότκα.

Πίτες της σάτζιηςΠίτες της σάτζιης Παραδοσιακό γλυκό «δάκλτυλα» Χαλβάς με κανέλα Παντζάρια με σκόρδο Σούπα αυγολέμονη Κουπέπια

Οι μεζέδες σερβίρονται σε όλη την Κύπρο και καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα φαγητών της τοπικής κουζίνας που μπορεί να φτάσουν και τα 30 πιάτα. Η πανδαισία αρχίζει με μαύρες και πράσινες ελιές, ταχίνι, σκορδαλιά (σάλτσα με πατάτα και σκόρδο), ταραμοσαλάτα (σάλτσα από αυγά ψαριού) και τζατζίκι όλα συνοδευμένα από ένα πανεράκι φρέσκο ψωμί και μια κούπα χωριάτικη σαλάτα. Κάποιοι από τους πιο ασυνήθιστους μεζέδες που μπορεί να σερβιριστούν είναι το χταπόδι σε κόκκινο κρασί, τα σαλιγκάρια με σάλτσα τομάτα, μυαλά με κάπαρη, κάπαρη και μούγκρα (κουνουπίδι τουρσί). Δεσμίδες από πράσινα λαχανικά, κάποια ωμά και κάποια με λεμόνι και αλάτι είναι απαραίτητα στο τραπέζι των μεζέδων. Το γεύμα συνεχίζεται με ψάρι, ψητό χαλλούμι, λούντζα (καπνιστό χοιρινό φιλέτο), κεφτέδες, σεφταλιά και λουκάνικα.

Μετά έχουν σειρά τα σουβλάκια, τα αρνίσια παϊδάκια και το κοτόπουλο. Το τελευταίο πιάτο που σερβίρεται είναι τα φρούτα ή τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού. Το Γλυκό υπάρχει σε όλα τα σπίτια και είναι το πρώτο πράγμα που προσφέρεται στους ξένους με ένα ποτήρι κρύο νερό.

Οι γυναίκες στην Κύπρο συνεχίζουν να φτιάχνουν Γλυκό με τον παραδοσιακό τρόπο, αυτό περνάει από γενιά σε γενιά και το σερβίρουν με μεγάλη περηφάνια

 
Copyright © 2012 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ). Πνευματικά Δικαιώματα. | Αποποίηση.
Designed by Byte Digital Agency. Developed by Istognosis.