Όλα πάνε κάτω με μία από τις ντόπιες μπύρες ή ένα από τα ντόπια κρασιά. Η Κύπρος έχει μεγάλη παράδοση στην οινοποιεία που πάει πίσω μέχρι και 4.000 χρόνια. Στα αρχαία χρόνια το κρασί ήταν η κυριότερη πηγή πλουτισμού του νησιού. Το νησί προμήθευε τους Φαραώ της Αιγύπτου και τα Κυπριακά κρασιά ήταν περιζήτητα από τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Ένα πολύ παλιό γλυκό κρασί, η Κουμανταρία, θεωρείται ένα από τα παλιότερα ονόματα κρασιού στον κόσμο, που σύμφωνα με το θρύλο, αρχικά φτιάχτηκε για ο Ριχάρδο το Λεοντόκαρδο και τους Σταυροφόρους. Η ζιβανία είναι το γνωστό "Σπίρτο" της Κύπρου, φτιαγμένο από καλά διυλισμένο χυμό σταφυλιού και πρόκειται για σχεδόν καθαρό αλκοόλ και είναι πολύ δυνατό.

Για υγιεινό ποτό δοκιμάστε ένα φρεσκοστυμμένο χυμό φρούτων από την πληθώρα των φρούτων που υπάρχουν στο νησί. Το «Αιράνι» γίνεται από γιαούρτι και είναι απίστευτα αναζωογονητικό, τέλειο για τις ζεστές μέρες, ενώ η σουμάδα είναι ένα χαλαρωτικό ποτό από αμύγδαλα που σερβίρεται με ζεστό νερό.

Σε όποια ευκαιρία βρείτε παραγγείλετε Κυπριακό καφέ ιδιαίτερα αν θέλετε να περάσετε και λίγο χρόνο παίζοντας τάβλι. Αυτός ο δυνατός καφές πίνεται σκέτος (χωρίς ζάχαρη), μέτριος (με λίγη ζάχαρη) ή γλυκός και σερβίρεται πάντα με ένα ποτήρι παγωμένο νερό.

 

Κρασί


Το Κυπριακό κρασί χρονολογείται από τα αρχαία Ελληνικά, Ρωμαϊκά και Αιγυπτιακά χρόνια. Από την αρχαιότητα τα Κυπριακά κρασιά τα απολάμβαναν σε αφθονία και έπαιζαν πολύ σημαντικό ρόλο στην τοπική κοινωνία. Αποδεικτικό της σημαντικότητας του είναι οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Πάφο, παλιών νομισμάτων που από τη μία πλευρά τους απεικόνιζαν ένα αμπέλι, απόδειξη ότι το κρασί ήταν βασική πηγή πλουτισμού για το νησί. Ακόμα μια απόδειξη της σημασίας του κρασιού αποτελεί η απεικόνιση των πρώτων κατασκευαστών κρασιού σε εύθυμη κατάσταση, στα ψηφιδωτά της Πάφου, στο Σπίτι του Διόνυσου, του Θεού του κρασιού.

Στο Μεσαίωνα το γνωστό κρασί Κουμανταρία απολάμβαναν οι ταξιδιώτες προς τους Αγίους Τόπους, ενώ στο 19ο αιώνα, τα κρασιά πωλούνταν μέσα σε ασκούς από δέρμα κατσίκας. Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των νέων οινοποιείων στις τελευταίες δεκαετίες δείχνει ότι οι Κύπριοι παραμένουν πιστοί στην παράδοση της οινοποιίας. Στην Κύπρο ήξεραν να φτιάχνουν κρασί πολύ πριν τον καιρό του Χριστού σε αντίθεση με αυτά που λέει ο Έλληνας γεωγράφος Στράβωνας. Απομεινάρια βοτανολογικά που βρέθηκαν σε Νεολιθικούς και Ασβεστολιθικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Κύπρο επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αμπελιών στο νησί.

Η βασική περιοχή όπου φύονται τα αμπέλια για κρασί είναι στις νοτιότερες πλαγιές του βουνού Τροόδους, που είναι τόσο ψηλά ώστε ο ήλιος είναι ζεστός και ανεμπόδιστος. Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τοπικά κρασιά σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένων χωριών, μοναστηριών και διαφόρων μικρών οινοποιείων.

Τα κλασσικά είδη σταφύλια της Κύπρου είναι Μαύρο, Ξινιστέρι, Οφθαλμός και Μουσκάτ. Αυτές παράγουν πλούσια και δυνατά κρασιά. Σε μια συντονισμένη προσπάθεια να μεγαλώσει η ποικιλία των τοπικών κρασιών, προστέθηκαν και πιο ντελικάτα, φρουτώδη, γλυκά κρασιά φτιαγμένα από Ευρωπαϊκές ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon, το Cabernet Franc, το Grenache αλλά και το Palomino.

 

Κουμανταρία


Η Κουμανταρία θεωρείται το παλαιότερο κρασί στον κόσμο και το πρώτο που του δόθηκε 'Appellation d'Origin' (από τη γεωγραφική του προέλευση). Ο θρύλος λέει ότι η Κουμανταρία φτιάχτηκε αρχικά από το Ριχάρδο το Λεοντόκαρδο και τους Σταυροφόρους. Αυτό το πολύ νόστιμο κρασί επιδορπίου, που έχει μια γεύση που μοιάζει αρκετά με το ποτό sherry, φτιάχνεται με την ίδια μέθοδο εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Τα σταφύλια μαζεύονται αργά, στεγνώνουν στον ήλιο για να ενισχυθεί η περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη και μετά πατιούνται. Ο χυμός μαζεύεται και μπαίνει σε ντεπόζιτα ή μεγάλα πήλινα κιούπια για τη ζύμωση.

Το γλυκό κρασί της Κύπρου έγινε γνωστό σε όλη την Ευρώπη με το όνομα Κουμανταρία που απεικονίζει την γεωγραφική προέλευση του από την "Commandarie", το όνομα που έδωσαν στην γη που ανήκε στους Ναίτες Ιππότες και αργότερα μετονομάστηκαν σε Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.

 

Ζιβανία


Η παραγωγή Ζιβανίας, ενός από τα παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά της Κύπρου, χρονολογείται από το τέλος του 14ου αιώνα.

Η ζιβανία παράγεται από την απόσταξη των υπολειμμάτων πατημένων σταφυλιών σε ειδικά αποστακτήρια ή σε καζάνια με ένα απλό, παραδοσιακό τρόπο που περνάει περήφανα από γενιά σε γενιά στα κρασοχώρια του νησιού. Η παραδοσιακή τεχνική βοηθάει στο διαχωρισμό της εθανόλης από τα πολύ ιδιαίτερα αρωματικά συστατικά της ζιβανίας. Πραγματικά είναι το ποτό για τους γενναίους, αφού η περιεκτικότητα της σε αλκοόλ κυμαίνεται από 40% - 99%. Συνήθως συνοδεύει ένα ωραίο γεύμα όπως τους μεζέδες ή σερβίρεται με ξηρούς καρπούς και την απολαμβάνεις καλύτερα με παρέα.

 
Copyright © 2012 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ). Πνευματικά Δικαιώματα. | Αποποίηση.
Designed by Byte Digital Agency. Developed by Istognosis.