Με τα περίπου 1.800 είδη, υποείδη και ποικιλίες ανθοφόρων φυτών της, η Κύπρος είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μέρος για τους εραστές της φύσης και διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν παράδεισο για τους βοτανολόγους. Ως νησί, είναι αρκετά απομονωμένο για να επιτρέψει την εξέλιξη ενός ισχυρού ενδημικού φυτικού στοιχείου. Ταυτόχρονα, καθώς περιβάλλεται από μεγάλες ηπείρους, ενσωματώνει βοτανολογικά στοιχεία των γειτονικών της εδαφικών μαζών. Περίπου εφτά τοις εκατό των γηγενών φυτών του νησιού – 140 διαφορετικά είδη και υποείδη – είναι ενδημικά στην Κύπρο. Το κυκλάμινο (Cyclamen cyprium) έχει ανακηρυχθεί εθνικό φυτό της Κύπρου, ενώ η χρυσοβαλανιδιά (Quercus alnifolia) έχει γίνει το εθνικό δέντρο του νησιού.

Η δασική βλάστηση σε δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις καλύπτει περίπου το 42% της συνολικής επιφάνειας του νησιού (περίπου 18,5% είναι ψηλά δάση και 23.5% άλλες δασώδεις εκτάσεις). Πρόκειται για φυσικά δάση που αποτελούνται κυρίως από τραχεία πεύκη (pinus brutia) και μαύρη πεύκη (Pinus nigra ssp. Pallasiana), που καλύπτουν τις ψηλότερες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους. Άλλα είδη που απαντώνται είναι το κυπαρίσσι, ο άρκευθος, ο πλάτανος και η κλήθρα. Στα ενδημικά είδη περιλαμβάνονται η χρυσοβαλανιδιά (Quercus alnifolia), η οποία περιορίζεται στην οροσειρά του Τροόδους, και ο κέδρος (Cedrus brevifolia), ο οποίος περιορίζεται γύρω από την περιοχή του Τρίπυλου στο δάσος της Πάφου.

Η σημερινή πανίδα της Κύπρου περιλαμβάνει περίπου 7 είδη θηλαστικών της ξηράς, 26 είδη αμφίβιων και ερπετών, 365 είδη πτηνών και μία μεγάλη ποικιλία εντόμων, ενώ στα παράκτια θαλάσσια ύδατα του νησιού βρίσκουν καταφύγιο 197 είδη ψαριών και διάφορα είδη οστρακόδερμων, σπόγγων και εχινόδερμων. 

Δάσος τραχείας πεύκηςΔάσος τραχείας πεύκης Κολυμβητές σε παραλία της Πάφου Το Κυπριακό Αγρινό Τα φλαμίνγκο στην Αλυκή της Λάρνακας

Το μεγαλύτερο άγριο ζώο που ζει ακόμη στο νησί είναι το κυπριακό αγρινό (Ovis orientalis ophion), ένα σπάνιο είδος αγριοπρόβατου που μπορεί να βρει κανείς μόνο στην Κύπρο. Για εκατομμύρια πουλιά η Κύπρος αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό κατά την αποδημητική τους πτήση από την Ευρώπη στην Αφρική και αντίστροφα. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η ύπαρξη στο νησί δύο υδροβιότοπων με μοναδική και διεθνή σημασία, και συγκεκριμένα των αλυκών της Λάρνακας και του Ακρωτηρίου. Από τα πολυάριθμα άγρια πτηνά της Κύπρου, τα αρπακτικά είναι τα πλέον εντυπωσιακά, και ανάμεσά τους το γεράκι της Ελεονόρας (Falco eleonorae) και ο αυτοκρατορικός αετός (Aquila heliaca) αποτελούν τα διαμάντια του στέμματος. Στα θαλάσσια πλάσματα του νησιού περιλαμβάνονται φώκιες και χελώνες. Δύο θαλάσσιες χελώνες, η πράσινη χελώνα (Chelonia Mydas) και η καρέττα-καρέττα (Caretta caretta) αναπαράγονται κανονικά στις αμμώδεις ακρογιαλιές του νησιού και βρίσκονται υπό αυστηρή προστασία.

 
Copyright © 2012 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ). Πνευματικά Δικαιώματα. | Αποποίηση.
Designed by Byte Digital Agency. Developed by Istognosis.