Ημερομηνία - Ιδρύθηκε στα τέλη της 7ης χιλιετίας π.X και κατοικήθηκε κατά την 6η χιλιετία π.Χ.

Ιστορία: Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, κατά το τέλος της 8ης χιλιετίας π.Χ, άποικοι από το γειτονικό ηπειρωτικό χώρο εγκαταστάθηκαν στο νησί της Κύπρου που φαινότανε ακατοίκητο. Φαίνεται ότι αυτοί οι άποικοι γρήγορα έχασαν κάθε επαφή με την ηπειρωτική χώρα και ως αποτέλεσμα της απομόνωσής τους ανέπτυξαν έναν πρωτότυπο πολιτισμό: τον προκεραμεικό νεολιθικό πολιτισμό της Κύπρου. H Χοιροκοιτία, που ιδρύθηκε κατά την 7η χιλιετία π.Χ. είναι λαμπρό παράδειγμα αυτής της πολιτιστικής εποχής στο αποκορύφωμα της.

Ανασκαφές: Η εξαιρετική αρχιτεκτονική δραστηριότητα των κατοίκων της Χοιροκοιτίας είναι φανερή στα κατάλοιπα κτισμάτων, είτε αυτά ήταν ιδιωτικής χρήσεως είτε ήταν συλλογικής. Μια από τις πιο εντυπωσιακές συλλογικές οικοδομές, που παραπέμπει στην οργανωμένη συλλογική εργασία, είναι το οχυρωματικό περιβόλο που προστάτευε το χωριό.

Αντίγραφα σπιτιώνΑντίγραφα σπιτιών 11.jpg

Εισερχόσουν στο χωριό μέσο μιας αρχιτεκτονικά μοναδικής σκάλας που είχε ενσωματωθεί στην πέτρινη ογκώδη κατασκευή, στην εξωτερική πλευρά του οχυρωματικού περιβόλου.

Η βασική αρχιτεκτονική μονάδα των οικιών είναι κυκλική με επίπεδη στέγη. Τα υλικά που χρησιμοποιηθήκαν στην κατασκευή, είτε χωριστά είτε σε συνδυασμό, είναι η λάσπη η οι άψητοι πλίνθοι και η πέτρα. Η οικία αποτελείτε από ένα σύνολο τέτοιων κυκλικών οικοδομημάτων που περιέβαλλαν έναν υπαίθριο χώρο, όπου υπήρχαν εγκαταστάσεις για να αλέσουν το σιτάρι. Ο εσωτερικός διαχωρισμός, γινόντανε σύμφωνα με την προκαθορισμένη χρήση της κάθε οικοδομής, όπως ένα υπερώο που στηριζόταν σε μεγάλους πέτρινους πεσσούς, χαμηλούς τοίχους, λεκάνες η εστίες που καθορίζανε εργασιακό χώρο η χώρο ανάπαυσης.

Έθαβαν τους νεκρούς, σε μερικές περιπτώσεις συνοδευμένοι από κτερίσματα, σκοπίμως θραυσμένα, σε λάκκους μέσα στη οικία που συνεχιζότανε να κατοικείτε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε οι νεκροί παραμένανε με τους ζωντανούς και ο θάνατος δεν αναστάτωνε την αρμονία της κοινότητας.

Aλάν Λε Mπρουν

 
Copyright © 2012 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ). Πνευματικά Δικαιώματα. | Αποποίηση.
Designed by Byte Digital Agency. Developed by Istognosis.