παραστατικες τεχνες

Ο τομέας του σύγχρονου χορού στην Κύπρο είναι ένας από τους σχετικά νέους τομείς καλλιτεχνικής δημιουργίας. Παρόλο που το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού από τη δεκαετία του '90 επιχορηγούσε σποραδικά τη διοργάνωση μεμονωμένων χορευτικών παραστάσεων σύγχρονου χορού, η μεγάλη άνθιση και ανάπτυξη του τομέα πραγματοποιήθηκε στα πρώτα χρόνια του νέου αιώνα.

Κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '90, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αντιλήφθηκαν την τεράστια δυναμική και ενέργεια που εμπεριέκλειε ο εν λόγω τομέας, συστηματοποίησαν τις προσπάθειές τους και πέτυχαν την περίληψη άρθρων στον προϋπολογισμό των Πολιτιστικών Υπηρεσιών τα οποία θα αφορούσαν δαπάνες αποκλειστικά για τη στήριξη εκδηλώσεων και προγραμμάτων σύγχρονου χορού καθώς και την επιχορήγηση παραγωγών νέων χορογραφικών έργων από Κύπριους χορογράφους με τη συμμετοχή Κυπρίων ή και ξένων χορευτών.

Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά η επιστροφή μιας νέας γενιάς Κυπρίων γυναικών οι οποίες είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στο χορό σε ανώτερες σχολές και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών και επέστρεψαν στην Κύπρο με βούληση, ιδέες και όραμα για ανάπτυξη και διάδοση του σύγχρονου χορού.

ΧορόςΧορός Χορός 3.jpg Πλατφόρμα χορού Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού 2007 Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού 2006

Έκτοτε, ο τομέας γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη. Σήμερα στην Κύπρο δραστηριοποιούνται πάνω από είκοσι ομάδες και σωματεία σύγχρονου χορού ενώ παράλληλα υπάρχουν και χορογράφοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται ατομικά και ανεξάρτητα. Παρόλο που ο σύγχρονος χορός είναι ένας τομέας κατεξοχήν γυναικείος, την τελευταία πενταετία αυξάνεται, δειλά μεν σταθερά δε, ο αριθμός των Κύπριων ανδρών που επιλέγουν να σπουδάσουν και να αφοσιωθούν στο σύγχρονο χορό σε επαγγελματικό επίπεδο.

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες στηρίζουν δυναμικά και υπεύθυνα το σύγχρονο χορό στην Κύπρο με πληθώρα μέτρων. Ξεκινώντας από την εκπαιδευτική διάσταση του ζητήματος, επιδοτούν τη μετάβαση τόσο σπουδαστών και μαθητών χορού όσο και επαγγελματιών χορευτών/χορογράφων σε εκπαιδευτικά μαθήματα και σεμινάρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό, σε καλοκαιρινές σχολές φημισμένων κέντρων χορού στο εξωτερικό καθώς και σε διεθνείς διοργανώσεις αλλά και διαγωνισμούς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα τελευταία χρόνια Κύπριοι χορευτές και χορογράφοι παρακολούθησαν μαθήματα και σεμινάρια στο πλαίσιο του DanceWEB Scholarship Program στη Βιέννη, στο Διεθνές Κέντρο Χορού Suzanne Dellal στο Τελ Αβίβ, έλαβαν μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως το Υouth America Gran Prix, στην Ακαδημία Bolshoi Ballet της Μόσχας, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορού «Τερψιχόρης Έργα» και άλλες γνωστές διοργανώσεις.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα και την παραγωγή νέων χορογραφικών έργων, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες επιχορηγούν ετησίως τρεις μεγάλες παραγωγές μέσω του Πιλοτικού Προγράμματος για Ενίσχυση της Δημιουργίας και της Έρευνας στον τομέα του Σύγχρονου Χορού. Η φετινή χρονιά είναι η τρίτη και τελευταία χρονιά εφαρμογής του προγράμματος και έπεται η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του με στόχο τη μελλοντική του μετεξέλιξη σε θεσμικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα επιχορηγούνται οι νέες χορογραφικές παραγωγές.

Βέβαια αξίζει να αναφερθεί ότι, πέραν από το Πιλοτικό Πρόγραμμα, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες επιχορηγούν και στηρίζουν την παραγωγή χορογραφικών έργων μικρότερου μεγέθους καθώς και πληθώρα προγραμμάτων, εκδηλώσεων και μικρών φεστιβάλ σύγχρονου χορού μέσω των Προγραμμάτων Επιχορηγήσεων που εφαρμόζουν σε ετήσια βάση.

Πέραν από τη στήριξη του τομέα στην Κύπρο, βασική παράμετρος στην πολιτική των Πολιτιστικών Υπηρεσιών είναι η προώθηση των χορευτών και χορογράφων στο εξωτερικό. Η προβολή του έργου τους στο εξωτερικό και η συμμετοχή και παρουσία τους σε διεθνείς διοργανώσεις και Φεστιβάλ του εξωτερικού αποτελεί μία από τις βασικές τους προτεραιότητες. Κύπριοι χορογράφοι παρουσίασαν έργα τους στο Φεστιβάλ Αθηνών, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Ίδρυμα Κακογιάννη στην Αθήνα, Athens Video Dance Festival, Stockholm Fringe Festival, International Improvisation Festival στη Σεούλ, Julidans Festival στο Άμστερνταμ, Tala Festival στο Zagreb και σε πολλά άλλα.

Πέραν βέβαια από την απλή παρουσία Κύπριων χορογράφων και χορευτών σε διεθνείς διοργανώσεις του εξωτερικού, εκ των ων ουκ άνευ για την περαιτέρω εξέλιξη του τομέα είναι η παροχή ευκαιριών επαφής, ανταλλαγής, επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ Κυπρίων καλλιτεχνών και ξένων. Η ένταξη της Κύπρου στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια το 2004 αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο για μια ενθουσιώδη έναρξη προγραμμάτων ανταλλαγής, φιλοξενίας καλλιτεχνών (residency), συμμετοχής σε πολιτιστικά προγράμματα επιχορηγούμενα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα και δικτύωσης σε διεθνείς και ευρωπαϊκές οργανώσεις καλλιτεχνών όπως το Εuropean Dance House Network (EDN), το Aerowaves και άλλα. Ο γόνιμος διαπολιτισμικός διάλογος στον οποίο έχουν εμπλακεί οι Κύπριοι καλλιτέχνες του χώρου και η συνεργασία με συναδέλφους τους προερχόμενους από διαφορετικά πολιτιστικά υπόβαθρα, έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ωρίμανση και περαιτέρω ανάπτυξη του σύγχρονου χορού στην Κύπρο.

Τέλος, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες διοργανώνουν δύο σημαντικούς και επιτυχημένους θεσμούς σύγχρονου χορού στην Κύπρο, την Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού που διοργανώνεται κάθε Μάρτιο τα τελευταία 12 χρόνια και το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού που διοργανώνεται κάθε Ιούνιο τα τελευταία 15 χρόνια. Έχοντας ως σταθερό συνδιοργανωτή και σύμμαχο το Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, οι δύο θεσμοί έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των καλλιτεχνών του τομέα και του κοινού ευρέως.

Η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες από το 2001. Επιχορηγείται εξ ολοκλήρου από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και παρέχει στους Κύπριους χορογράφους βήμα έκφρασης και ευκαιρία παρουσίασης του δημιουργικού τους έργου μέσα σε ένα οργανωμένο πλαίσιο. Το Θέατρο Ριάλτο παραχωρεί το θέατρο και όλη την τεχνική υποδομή στους καλλιτέχνες. Παράλληλα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε την Πλατφόρμα να παρακολουθούν προσκεκλημένοι από το εξωτερικό ώστε να λειτουργεί και ως μέσο προβολής και προώθησης του έργου των καλλιτεχνών μας στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια ο θεσμός έχει αρχίσει να εμπλουτίζεται με παράλληλες εκδηλώσεις, πέρα από τις βραδινές παραστάσεις στο Θέατρο Ριάλτο όπως σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, διαλέξεις και εργαστήρια από ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες του χώρου. Η ίδρυση της Στέγης Σύγχρονου Χορού Λεμεσού δίπλα από το Θέατρο Ριάλτο, του πρώτου έργου υποδομής αφιερωμένου αποκλειστικά στο σύγχρονο χορό και του οποίου μέγα χορηγός είναι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες, έχει συμβάλει τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του θεσμού της Πλατφόρμας.

Με πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και με στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση του κοινού όσον αφορά το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι στον τομέα του σύγχρονου χορού, διεξάγεται από το 1998 σε ετήσια βάση το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες σε συνεργασία και με το Θέατρο Ριάλτο και με τις Πρεσβείες ή τα πολιτιστικά κέντρα των χωρών οι οποίες συμμετέχουν σε αυτό. Η συμβολή και η οικονομική στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, οι οποίες έχουν την ευθύνη του συντονισμού και της υλοποίησής του, είναι πολύ σημαντική για την όλη διοργάνωση.

Το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και το Θέατρο Ριάλτο σε συνεργασία με τις Πρεσβείες ευρωπαϊκών κρατών στην Κύπρο. Πραγματοποιείται κάθε Ιούνιο στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στο Θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία όπου φιλοξενούνται παραστάσεις σύγχρονου χορού από ομάδες χορού και χορογράφους από το εξωτερικό.

Ο σύγχρονος χορός στην Κύπρο αποτελεί αναμφίβολα έναν καλλιτεχνικό τομέα συνεχώς αναπτυσσόμενο και υποσχόμενο. Όλοι οι οιωνοί δείχνουν ότι το ταλέντο και η δημιουργικότητα είναι πηγαία και υπόσχονται ακόμη πιο λαμπρά δείγματα σύγχρονου χορού για το μέλλον.

 
Copyright © 2012 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ). Πνευματικά Δικαιώματα. | Αποποίηση.
Designed by Byte Digital Agency. Developed by Istognosis.