Τοποθεσία - Καλοπαναγιώτης – Περιοχή Μαραθάσας

Ίδρυση - Τον 15ο ή 16ο αιώνα. Tο καθολικό του μοναστηριού, αφιερωμένο στον Άγιο Hρακλείδιο, κτίσθηκε τον 11ο αιώνα.

Αρχιτεκτονική & Τοιχογραφίες - Ο Άγιος Hρακλείδιος ανήκει στον τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο. Το 12ο αιώνα προστέθηκε στη βόρεια πλευρά της εκκλησίας το παρεκκλήσιο του Aγίου Iωάννου του Λαμπαδιστού το οποίο κατέρρευσε, ίσως τον 17ο ή 18ο αιώνα και ξανακτίσθηκε στον τύπο του καμαροσκέπαστου. Από το αρχικό παρεκκλήσιο σώζεται μικρό τμήμα του βόρειου τοίχου.

12ος αιώνας - σώζονται μερικά σπαράγματα όπως οι δύο μοναχοί γονατισμένοι, αντωποί στο κάτω μέρος της αψίδας.

13ος αιώνας - ζωγραφίσθηκε ο τρούλος του καθολικού, η δυτική και η νότια καμάρα, το κεντρικό τμήμα του δυτικού τοίχου και οι πεσσοί που στηρίζουν τον τρούλο. Τοιχογραφίες σώζονται στη βόρεια και τη δυτική πλευρά του νοτιοδυτικού πεσσού, στη νότια και δυτική πλευρά του βορειοδυτικού πεσσού και στη δυτική πλευρά των δυο ανατολικών πεσσών.

14ος αιώνας - ζωγραφίσθηκαν ξανά τα υπόλοιπα τμήματα του καθολικού με σκηνές της Βίβλου από τα οποία η Ευαγγελική Διήγηση σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Στον ημικυλινδρικό τοίχο της αψίδας απεικονίζονται έξι Ιεράρχες, σήμερα αρκετά καταστραμμένοι και στο τετρασφαίριο της κεντρικής αψίδας η Θεοτόκος, με τον Χριστό μπροστά στο στήθος όρθια, δεομένη, ανάμεσα στους Αρχαγγέλους. Στο βόρειο και το νότιο τοίχο υπάρχουν υπολείμματα από δύο παραστάσεις της Δέησης.

 14ο ή 15ος αιώνας - στα δυτικά της κύριας εκκλησίας του μοναστηριού και του παρεκκλησίου του Aγίου Iωάννου του Λαμπαδιστού, κτίσθηκε κοινός νάρθηκας, πιθανότατα ξυλόστεγος, αλλά με διαφορετική κλίση από εκείνη του νάρθηκα που υπάρχει σήμερα.

 15ος αιώνας - κτίσθηκε βορείως του παρεκκλησίου του Aγίου Iωάννου του Λαμπαδιστού ένα καμαροσκέπαστο παρεκκλήσι με ξυλόστεγο νάρθηκα στα δυτικά.

 16ος αιώνας - το βόρειο παρεκκλήσιο διακοσμήθηκε με τοιχογραφίες και στην κόγχη, στο κέντρο του ανατολικού τοίχου, απεικονίζεται η Θεοτόκος, ένθρονη βρεφοκρατούσα. Αυτές οι τοιχογραφίες είναι επηρεασμένες από τη σύγχρονη Ιταλική τέχνη της Αναγέννησης.

 17ος αιώνας ή αρχές του 18ου - ο νότιος τοίχος του παρεκκλησίου του Αγίου Iωάννου του Λαμπαδιστού που ήταν κοινός με το καθολικό αντικαταστάθηκε με τόξο με αποτέλεσμα να καταστραφούν αρκετές τοιχογραφίες. Tο συγκρότημα του καθολικού και του παρεκκλησίου του Αγίου Iωάννου του Λαμπαδιστού καλύπτεται με δίρρυτη ξύλινη στέγη και επίπεδα κεραμίδια παρόμοια με αυτή που καλύπτει το βόρειο παρεκκλήσι.

 

Αθανάσιος Παπαγεωργίου

Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή στον ΚαλοπαναγιώτηΜοναστήρι Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη
 
Copyright © 2012 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ). Πνευματικά Δικαιώματα. | Αποποίηση.
Designed by Byte Digital Agency. Developed by Istognosis.