Η ιστορία της Κύπρου είναι από τις παλαιότερες του κόσμου. Από τα παλαιότερα ακόμη χρόνια, η ιστορική σπουδαιότητα της Κύπρου υπερέβαινε κατά πολύ το μικρό της μέγεθος. Η στρατηγική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων σε συνδυασμό με τα αξιόλογα αποθέματά της σε χαλκό και ξυλεία την κατέστησαν εξαιρετικά περιζήτητη εδαφική κτήση.

Οι πρώτες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας χρονολογούνται από την δέκατη χιλιετία π.Χ. (Προ-Νεολιθική εποχή), αλλά αυτό που έφερε πλούτο και εμπορική ανάπτυξη στο νησί ήταν η ανακάλυψη του χαλκού (3900-2500 π.Χ.). Γύρω στο 1200 π.Χ.  ξεκίνησε μία διαδικασία που επρόκειτο σε μεγάλο βαθμό να προσδώσει στο νησί την κυρίαρχη εθνική ταυτότητα που έχει ακόμα και σήμερα· η άφιξη των Μυκηναίων-Αχαιών Ελλήνων ως μόνιμων αποίκων, που έφεραν μαζί τους τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους. Η Κύπρος στη συνέχεια υποτάχθηκε σε διάφορους κατακτητές· ωστόσο, κατάφερε να διατηρήσει την ελληνική της ταυτότητα. Οι Τουρκοκύπριοι ήρθαν πολύ αργότερα, ως αποτέλεσμα της οθωμανικής κατοχής του νησιού για περισσότερα από τριακόσια χρόνια (1571-1878), και έχουν συνεισφέρει τη δική τους κληρονομιά στο νησί.

Ο Χριστιανισμός εισήχθη στην Κύπρο τον 1ο αιώνα μ. Χ. από τον Απόστολο Παύλο και τον Απόστολο Βαρνάβα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου.

 
Copyright © 2012 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ). Πνευματικά Δικαιώματα. | Αποποίηση.
Designed by Byte Digital Agency. Developed by Istognosis.